Waarom betalen voor foto’s?

Wellicht vraagt u zich wel eens af (en met u vele andere mensen), waarom u eigenlijk wordt gevraagd voor een foto te betalen. Waarom worden foto’s op evenementen niet gratis verstrekt?
Bijna iedereen kent wel iemand met professionele camera apparatuur of iemand die bijzonder getalenteerd en creatief is als het om het maken van foto’s gaat. Binnen de familie- en kennissensfeer gaat het dan vaak gratis of ‘voor weinig’ en slechts zelden ontstaat er een discussie over geld… want : ‘ah joh, een fotootje is toch zo gemaakt? Wat stelt dat nu voor?’
Toch komt een fotograaf vaak in een soort morele spagaat. Enerzijds wil hij heel graag mensen helpen, want mooie beelden maken is een passie voor hem of haar en niets liever zou hij zien dat andere mensen daarvan kunnen mee genieten. Anderzijds, zijn passie kost heel veel tijd, vaak ook heel veel geld en ongeacht of het om een primaire bron van inkomen gaat, of bijverdienste, ergens moet er toch een inkomende geldstroom worden gecreëerd, om de ontwikkelingen te kunnen bijhouden

Laten we voorop stellen dat Maxfotografie een poging doet om het voor iedereen leuk te houden. Het vriendelijke tarief dat we proberen te hanteren voor de download van onze foto’s zou men misschien meer moeten zien als een stukje blijk van waardering, en/of een tegemoetkoming in de kosten. Oypo, waar we mee samenwerken, heeft een platform ontwikkeld waardoor de fotograaf minder moeite hoeft te doen om de foto bij de consument te krijgen, maar daardoor willen ook zij (niet onterecht) iets van de opbrengst meepikken. Uiteraard gelden bij afdrukken op welk materiaal dan ook de nodige afdrukkosten. Onderaan de streep moeten we best heel veel foto’s verkopen, om onze bezigheid te kunnen betalen en zo ook een volgende keer weer voor u klaar te kunnen staan.

Want het zal u niet verbazen… ook professionele camera apparatuur kost geld. En stelt u zich eens voor hoeveel tijd het kost om die apparatuur tot in de puntjes te kunnen beheersen. Tijd die dus niet gestoken kan worden in andere activiteiten die geld opleveren om van te kunnen leven bijvoorbeeld. En dan hebben we nog eventuele nabewerking van foto’s in programma’s als Photoshop, wie kent het niet…. Iemand die het wel eens heeft geprobeerd, weet dat je dit niet in een paar uur beheerst.
‘Maar als je die camera eenmaal hebt, maakt het toch niet meer zoveel uit? En lenzen slijten toch niet?’ is een veelgehoorde vraag/opmerking… Klopt, per foto maakt het weinig uit, maar ook een camera slijt… Na een x-hoeveelheid clicks, is ook een dure camera een keer op. In lenzen zitten bewegende onderdelen voor bijvoorbeeld beeldstabilisatie en autofocus… en wat beweegt, kan stuk… Los van technologische veroudering moet de apparatuur dus met enige regelmaat worden vernieuwd, of in ieder geval worden onderhouden… en als dan steeds foto’s gemaakt worden zonder inkomsten, is de lol er op een gegeven moment natuurlijk wel een beetje van af.

In het geval van een evenement ligt het ongeveer zo:
‘Maar word je dan niet betaald door de organisatie van het evenement?’ – Nee… vaak niet. Je moest ook al toegang betalen voor je deelname nietwaar? Helaas zien we vaak dat in de begroting van evenementen geen rekening wordt gehouden met een eventuele fotograaf. Ergens begrijpelijk, want dat is niet de hoofdactiviteit waar het evenement om draait… daarbij, voor de deelnemers moet het ook interessant blijven. En ook al zouden ze wel met fotografen rekening houden, dan is er vaak onvoldoende budget, want ook al wordt er voor deelname betaald, ook dat is vaak zuiver om uit de kosten te komen. De meeste evenementen worden georganiseerd door kleine verenigingen en stichtingen en daar is eenvoudig geen budget voor dure fotografen met dure apparatuur. Er kan dan worden gekozen voor (met alle respect) amateur- of hobby fotografen, maar die lopen er dan vaak tegenaan dat ze niet over de specifieke apparatuur beschikken of over de logistieke middelen om de foto’s bij de eindgebruiker te krijgen.
Eerlijk vinden wij, dat we voorzien in deze behoefte door ons als professionele fotograaf op vrijwillige basis, vaak dus kostenloos of tegen een zeer geringe vergoeding, in te zetten op evenementen en spreken dan af dat we de foto’s online aan de eindgebruiker beschikbaar stellen tegen een kleine vergoeding. Inkomsten zijn dus niet gegarandeerd, en we hopen dan dus ook maar dat de foto’s mooi genoeg zijn geworden om te mogen rekenen op die kleine bijdrage die we er voor vragen.

Wij hopen dus dat u de (kleine) bijdrage wilt betalen, zodat we ook in de toekomst tegemoet kunnen blijven komen aan de vraag. Wij zijn u er in ieder geval dankbaar voor.

Als u dit leest, willen we u allereerst bedanken voor de moeite die u heeft genomen om dit tot het eind te lezen… Tot slot kunnen we alleen nog maar hopen op uw begrip. Dank u wel.


Scroll verder om meer te ontdekken van Maxfotografie !

×